Art Campus Bratislava Pedro Pitarch - Axo

· Art Campus Bratislava ·

Extension of the Academy of Fine Arts and Design in Bratislava

The project aims to define not a series of buildings but a whole context.

Through the design of a sequence of pieces, the required programs are encapsulated and displayed within a common public space.

Publicness is what unifies the whole project. Although some pieces are more enclosed and some more open, the project proposes a continuous public realm that infiltrates the buildings themselves and generate a series of public interiors which, in relation to the urban exterior, offer a common space for sharing knowledge and experiences.

Though divided in two phases, the project is conceived as a whole. While the pieces of the Dormitory, the Technological Pavilion and the Parking are constructed in a First Phase, the elements that would constitute the second phase are designed in a symbiotic relation to the first ones. These pieces that would be added afterwards use the structures and layouts of the first ones to optimize their implantation in the site. Therefore, the Teaching Pavilion, the lecture pavilion and the public spaces are not just additions but elements that complete the first ones.

                   v.     

         Š.    

                              

                                   V.

  U.

         Vysoká

škola            

                               výtvarných

            umení  v

Bratislave

Art Campus Bratislava - Pitarch Site Plan

project’s data

Location: Bratislava, Slovak Republic
Year: 2019
Area: Site=9.810m²  Building=240m²
Category: Architecture, Design, Urbanism
Author: Pedro Pitarch 

PROJECT TEAM:

Pedro Pitarch, Gonzalo Rojas

AWARDS:

PUBLICATIONS:

‘Art Campus – of the Academy of Fine Arts’ (2019, Slovak Republic, ISBN: 978-80-8189-026-0)

 

Site Plan {+0,00} ↑

Art Campus Bratislava Pedro Pitarch Tech Pavilion Plan1

· 1 ·

The Tech Pavilion

Art Campus Bratislava - Pitarch Tech Pavilion Mini Axo

First Floor: «the mezzanine»{+3,55} ↑

The Technological & Teaching Studio Pavilion

This piece is a wildly open unprogramed architectural device. While being extremely specific for the purposes of the restricted uses that it has to accommodate, its form offers open configurations for its occupation, allowing unexpected and spontaneous reconfiguration of its spaces.

Each floor accommodates a different program and, therefore, each floor uses a different structure, spatial organization and layout. Despite of its layering diversity, they are all contained within a 45x55m rectangular contour which defines its spatial limits.

To be volumetrically completed with the Administration and Rector Office’s block, the piece is aligned with the existing building.

The ground floor host the more restricted programs and workshops. Its structure, a concrete metric of Pilars and beams serve as sustain for the upper floors. Immediately above, a first level of clean low-ceiling workshops is overlaid. The first floor plan is a open plan with only structural Pilars on the perimeter. This is thanks to the Vierendeel Beam structure of the roof, which enables an open plan where everything is possible.

During a Second Stage of the project, the vierendeel beams are intended to be occupied, inhabited by the program of the Teaching Studio Pavilion, which will be the home of the Department of Painting and Architecture.

Art Campus Bratislava - Pitarch Admin Mini Axo

Admin. Block: «the Appendix Box»{+6,55} ↑

Art Campus Bratislava Pedro Pitarch Tech Pavilion Plan2

The Administration

The administration is a compact optimized volume of private spaces. Expected to be built in a second phase of the project it will be attached to the Technological and Teaching Studio pavilion, sharing its secondary vertical communication cores which will economize construction costs.

The program of the administration block displays a series of offices, archives and meeting rooms in three levels, leaving the ground floor as a public space only occupied by its vertical cores.

Having a 5x55m rectangular plan, its structure is defined as a grid of exterior 5×5 pillars that are attached to the perimeter of its slabs. An exterior curtain wall skin homogenizes the variation of its plans. The interior organization groups in programmatic hubs the different departments, also in relation to the technological pavilion.

Second Floor: the Plaza within the Truss {+7,75} ↑

Art Campus Bratislava Pedro Pitarch Tech Pavilion Plan3

Third Floor: the Plaza within the Truss {+7,75} ↑

Art Campus Bratislava Pedro Pitarch Tech Pavilion Exploded Axo

←Exploded Axonometric View: a Sandwich of Three Buildings ≡

· 2 ·

Library &  Lecture Pavilion

Art Campus Bratislava - Pitarch Library Mini Axo
Art Campus Bratislava - Pitarch Library Main Plan

Ground Floor: the Library as a Landscape {+0,00} ↑

The Library & The Lecture Pavilion

A curve piece is designed to host classrooms, lecture rooms (accessible to everyone in the ground floor) and the program of the Department of Theory and Art History (in the second Floor). Right next to it, a big simple box contains the Aula. Both volumes are interlinked and connected through a system of ramps that allow a direct circulation to the Tech and Teaching hub and the Original VSVU building.

The library offers an original innovative type of space. While the main restricted programs are confined in a box, the main reading area is designed as an wide open accesible topographical space. It is covered by a translucent roof that gives natural indirect light. Moreover, its exterior facade is completely openable, which allows during spring to open the whole reading area to the exterior, conquering the garden and expanding the interior to the exterior. Finally, the archive and main collection is kept in the basement floors.

Upper Levels: the Library’s Rooms {+4,50/+12,00}→

Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan 2
Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan3
Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan4
Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan 2
Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan5

Basement Level: the Library’s Depot {-6,00} →

Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan6

Through an open doorway
                 

                  Across a street

To another life
And    catching   my    reflection    in   a      w i   n  d   o     w
            Switching on a light
One I didn’t know  .     .     . 

You know what I mean

      Yeah     y  o      u,      you know

what          

                                                       I      

                            m  e   a   n

‘Desert Island Disk’, from A Moon Shaped Pool
Radiohead {XL records, May 2016}

Upper Floor: the Lecture Pavilion {+4,50} →

Art Campus Bratislava - Pitarch Library Plan7
Art Campus Bratislava - Pitarch Dorm Plan 0

· 3 ·

The Dorm

Art Campus Bratislava - Pitarch Dorm Mini Axo

The Dorm: Ground Floor Level {+0,00}↑

The Dorm

The Dorm solves a pragmatic requirement while adding a series of unique spatial values. The necessity for student accommodation is complemented with a series of strategies for sharing commonalities.

The Dormitory is organized in two twin blocks that share services, communication cores and public spaces. The display of both pieces generates a semi/public space in between. Both pieces have a totally permeable ground floor only occupied by common and public facilities as well as the footprint of its circulation cores. Organized in three floors, a sequence of dorm cells occupy the upper levels of the dorm twin blocks.

The structure of the Dorm is really simple and efficient: a maximum span of 7m is defined by a sequence of pillars that also define the module of the double cells. The spatial scheme of the Dorm plans is debtor of its structure: while having all rooms facing the south side, a communication corridor faces the north which becomes almost a semi public elevated street reached by the vertical cores.

Art Campus Bratislava - Pitarch Dorm Plan 1

The Dorm:  First Floor Plan {+5,00}↑

Art Campus Bratislava - Pitarch Dorm Plan 2

the Dorm’s Catalogue of Cells 

· slideshow ·

The Dorm:  Second & Third Floor Plan {+11,00/14,00}↑

The Parking:  Rooftop Plan {+0,00}→

With an unprogrammed open green roof, this piece recovers the land it occupies and give it to the community. The parking is conceived as a three underground stories block which is partially buried in the topographical slope between the original pavilion and the front street. The interior space is absolutely optimized with a rectangular plan that segregates communication, circulation and facilities to the exterior. 

While the back part of the parking is buried, due to the topographical slope of the site, the front is totally open. This convenient scheme allows to design an open facade for ventilation that is uniquely covered with a galvanized steel mesh skin.

Art Campus Bratislava - Pitarch Parking Plan Roof

· 4 ·

The Parking

Art Campus Bratislava - Pitarch Parking Mini Axo
Art Campus Bratislava - Pitarch Parking Plan

←The Parking:  Type Plan {-12,00}

The roof of the parking is a public green surface. While the adjacent green spaces are left unprogrammed for open activities, the parking roof is programmed for spontaneous sport activities. Therefore, a minimal sport infrastructure is placed over the green roof as well as a surrounding net for security.

Art Campus Bratislava - Section2
Art Campus Bratislava - Section3

←Context Sections

Art Campus Bratislava - Section

Even if the second phase never takes place the project works perfectly. After the first phase the project is completed though not finished.

Phases Diagram 

· slideshow ·

The Phases

The first phase aims to offer architectural solutions to the required programs though leaving an open urban scheme for its future completion. Several decisions are made in order to optimize the future expansion. For instance, a structure of Vierendeel Trusses is constructed for the purpose of having a open plan with no pillars in the first floor of the Technological Pavilion. Such decision will enable to inhabit that roof during the second stage of the development, defining an architectural skeleton for the workshops, ateliers, classrooms and offices of the Department of Paining and the Department of Architecture, which will occupy the roof.

In this sense, and through four architectural strategies for expansion, the new program to be added during a Second Stage is defined as part of the project itself.

The project’s image is defined through a continuous process of development and addition, through the occupation of its users, through the experiences of future students and teachers…