Axo Double or Nothing Pedro Pitarch

· Double or Nothing ·

a Multipurpose Sport Centre

{on how to construct a Container of Events}

The design for the new multipurpose sports center aims to create a public space for the city. Not only a mere hub of sports facilities, but a common place for the citizens of Collado Villalba (Madrid). A place to hold events of all kinds.

In a way, the project is more a Plaza than a Sports Centre.

The intervention on the existing building generates two large overlapped spaces, directly communicated with the urban environment, allowing direct access to public events.

A concert on Thursday evening. A convention of gamers or a comic-con during the weekend. Summer movie nights. A designer pop-up market during Christmas. A gastronomic fair of products for local festivals. A basketball tournament during foggy autumn afternoons … The connection with the street level allows direct access to the different spaces of the building, enabling the optimization of circulation and the simultaneity of uses: a concert may be taking place on the top court while local teams might train at the bottom.

Double or Nothing Pedro Pitarch Site Plan

Site Plan {+0,00} ↑

Double or Nothing Pedro Pitarch Plan 1

First Floor: «the mezzanine»{+3,55} ↑

Double or Nothing Pedro Pitarch Plan 2

Second Floor: the Plaza within the Truss {+7,75} ↑

Double or Nothing - Pedro Pitarch Front View

Elevation: a MoonShapedPool ⊗ ↑

The project is defined through the superposition of two large open spaces, which contain the sports courts; while the most compact uses, private or service spaces, are concentrated on the perimeter of the building.

The lower court is located on the same place as the existing one, however, the intervention proposes lowering it to 4 meters below street level. Such strategy allows to not only to overlap a second court on top of it, but also to design two pair of grandstands which link it directly to the exterior.

The façade adjacent to both stands is restored and implemented by opening a series of porticos that allow direct permeability from the outside. With hangar door mechanisms, very similar to that used in industrial garages, both facades (north-west and south-east) can be fully opened, generating an open space for the city and an extension of the public space, which penetrates inside.

The upper court is emplaced within large truss that sits on top the existing building. Solving three issues: the lack of space of the urban site, the replacement of the old roof from the existing pavilion and, finally, the adaptation to the existing regulations that restrict the height of the building.

The roof structure of this large space is extremely light. Post-tensed steel cable trusses solve the large spans and give the new space its own identity. The geometry of the roof curves slightly downwards, forming a concave surface that distinguishes it and provides a unique spatial qualification. Finally, located in the center of the roof, a ultralight dome determines the particularity of this space. The circular truss structure that determines the perimeter of the dome is mechanized using concert engineering structures. Which enables it to descend or ascend depending on the uses that are developed within the New Pavilion. In such a way that a space apparently conceived to host sporting events, can be converted into a concert space with a stage hanging in the middle of the pavilion.

This versatility is complemented by the possibility of collecting the stands in such a way that the entire large space is emptied to be used for other types of uses that do not require the restriction of the audience within the stands.

Process Sequence · slideshow

Double or Nothing Pedro Pitarch Collage 3

· 1 ·
Sit Down
(the Interior)

Double or Nothing Pedro Pitarch Collage 4

· 2 ·
Stand Up
(the Interior · Reprise)

Double or Nothing Pedro Pitarch Collage 1

· 3 ·
a Moon Shaped Pool
(the Bird’s View)

Double or Nothing Pedro Pitarch Collage 2

· 4 ·
Sail to the Moon
(the Street View)